سوریمی

۰ Comments | بهمن ۹, ۱۳۹۱

سوریمی چیست؟
سوریمی از گوشت ماهی تهیه شده که طی مراحلی استخوان ها و بوی بد ماهی گرفته مـی شــود. این محــصول دارای تمام ویژگــی های ماهی می باشد و ســـرشار از اسیدهای چرب و غیر اشباع امگا ۳ و ویتامین ها و مواد معدنی عالی است. سریمی از ماهی های گوناگون تولید می شود و در شمشهایی با وزن های مختلف جهت جایگزینی با گوشت قرمز در تمامی فرآورده های گوشتی از جمله سوسیس، کالباس، همبرگر، فیله سخاری ماهی، انواع فست فود، کباب کوبیده، کتلت ماهی و کباب ماهیتابه ای قابل استفاده است.
همچنین از سریمی می توان جهت استفاده در تولید انواع فرآورده های پفک، چیپس، پیتزای ماکارونی و دیگر فرآورده ها استفاده نمود.

تاریخچه سوریمی
سابقه ی تولید سوریمی به ۵۰۰ سال پیش در ژاپن باز می گردد ولی تولید صنعتی سوریمی و فرآورده های آن بعد از جنگ جهانی دوم رونق گرفت.میزان تولید سالیانه آن حدود ۱ میلیون تن می باشد که برای تهیه آن نزدیک به ۴ میلیون تن ماهیان ارزان قیمت مصرف شده اند.تولید سوریمی از هر ۲ بخشِ ماهیان گرم آبی و سرد آبی صورت می گیرد .معروفترین گونه های مورد استفاده جهت تهیه سوریمی ، آلاسکا پولاک از ماهیان سرد آبی است که بیشترین حجم تولید را از آن خودش کرده است.

سوریمی در ایران
میزان صید ماهی حسون در استان خوزستان ۳۹۳ تن و در مجموع نزدیک به ۳۰۰۰ تن در سواحل جنوبی کشور گزارش شده که بسیار مناسب است. امروزه استفاده از ماهیان کم ارزش تر و ریز مثل فورکو،پیکو ، گواف ، کریشو و .. که جهت تولید سوریمی صورت گرفته ، نتایج خوبی داده است.

ارزش تغذیه آبزیان
آبزیان از منابع مهم پروتئین حیوانی هستند ، گوشت ماهی سرشار از پروتئین ، ویتامین ها،مواد معدنی و اسید های چرب غیر اشباع است.پروتئین ماهی به دلیل داشتن تمامی اسیدهای آمینه ضروری و عوامل محرک رشد اثر مهمی در ترمیم بافت ها و سلامتی و شادابی انسان و به طور کلی رشد بدن دارد و کمبود این پروتئین سبب عدم تعادل دستگاه عصبی گشته و عقب ماندگی فکری و رنجوری و ضعف جسمانی را در انسان پدید می آورد و همچنین مقاومت بدن را در برابر بیماری های عفونی کاهش میدهد. بدلیل وجود املاح فراوان از جمله کلسیم و فسفر، مصرف ماهی برای رشد و استحکام بدن و جلوگیری از نرمی و پوکی استخوان مفید است.


سرانه مصرف ماهی

  • بر اساس آمار و اطلاعات FAO متوسط مصرف سرانه آبزیان در جهان حدود ۱۸ کیلوگرم است. این مقدار در کشورهای توسعه یافته ۲۶ کیلوگرم و در کشورهای در حال توسعه ۱۶ کیلوگرم است. این در حالیست که علیرغم اهمیت و تأثیر مصرف ماهی و سایر آبزیان در افزایش ضریب سلامتی افراد جامعه ، مصرف سرانه آبزیان در کشور ، اکنون حدوداً ۵/۷ کیلوگرم است که در مقایسه با مصرف سرانه جهانی (۱۸ کیلوگرم) مقدار بسیار کمی است. در حالیکه مصرف سرانه کشورهایی نظیر ایسلند و ژاپن به ترتیب ۹۲ و ۷۲ کیلوگرم می باشد.
  • با بررسی مصرف سرانه آبزیان در کشورمان مشاهده می شود که این مقدار طی مدت ۱۰ سال از ۴ کیلوگرم در سال ۱۳۷۳ به ۷٫۵ کیلوگرم در سال ۱۳۸۹ افزایش یافته و قرار است در پایان برنامه چهارم به ۱۰ کیلوگرم افزایش یابد. این میزان بایستی به شکل های مختلفی از قبیل (ماهی تازه، منجمد، فیله شده، کنسرو و فرآورده های خمیری و …) تولید و عرضه شود.
  • ظرفیت موجود واحدهای تولید کننده برگر ماهی، تنها قادر است ۱۴۰ گرم از سهم مصرف سرانه ماهی کشور را تأمین کند. و چنانچه قرار باشد ۱۰ درصد از مصرف سرانه پیش بینی شده در پایان برنامه چهارم به صورت فرآورده های خمیری مصرف شود، ظرفیت تولید باید به ۷۰ هزار تن در سال برسد. که در حال حاضر ظرفیت تولید موجود حدود ۱۰% رقم فوق می باشد و این امر نشاندهنده خلأ و نیاز وسیع بازار به محصولات سوریمی می باشد.

سابقه تولید و مصرف سوریمی در جهان

  • کل تولید سوریمی در جهان در سال ۲۰۰۴ بر اساس گزارش فائو ۶۰۰,۰۰۰ – ۵۵۰,۰۰۰ تن.
  • بزرگترین تولید کننده سوریمی در جهان، کشورهای آمریکا، تایلند و ژاپن می باشند.
  • بیشترین مصرف سوریمی در کشورهای ژاپن و کره جنوبی به ترتیب ۴۰۰,۰۰۰ تن و ۱۰۰,۰۰۰ تن میباشد.
  • کشور آمریکا و فرانسه مصرف کنندگان عمده سوریمی می باشند و فرانسه واردات سوریمی خود را از ۳۲,۰۰۰ تن به ۸۰,۰۰۰ تن در سال ۹۴ افزایش داده است.
  • بزرگترین وارد کنندگان سوریمی ژاپن و کره جنوبی با میزان ۳۰۰,۰۰۰ تن و ۱۰۰,۰۰۰ تن می باشند.
  • متوسط قیمت جهانی سوریمی از ۵/۳ الی ۵ دلار برای هر کیلوگرم می باشد که البته نرخ ثابتی نداشته و متغیر می باشد.

مزایای تولید سوریمی و مقایسه آن با مصرف گوشت ماهی معمولی

  • عملیات سوریمی باعث خروج پروتئین های محلول در آب شده، لذا حالت ارتجاعی گوشت افزایش می یابد.
  • رنگ و ظاهر گوشت ماهی اصلاح می شود.
  • بو و طعم نامطلوب گوشت ماهی برطرف می شود.
  • چربی موجود در گوشت ماهی بمقدار زیادی خارج شده و عمر ماندگاری محصول افزایش می یابد.
  • سوریمی باعث ایجاد سهولت فراوان در طبخ و ایجاد تنوع غذایی در مقایسه با گوشت ماهی می گردد.
  • در پروسه تولید سوریمی با حذف استخوان، فلس، عصب، رگ و سایر ناخالصی ها باعث ایجاد انگیزه و میل

نظر خود را بگذارید